OLIJFOLIE

EXTRA VIRGEN
100% Biologisch & Traditioneel

Wat is Extra Virgen Olijfolie?
De meest prestigieuze en beste olijfolie is de "Extra Virgen" (op z’n Spaans). Letterlijk betekent dit ‘extra maagdelijk’, in de zin van onaangeraakt en onbehandeld. Dus niet behandeld met chemicaliën maar puur natuur en koud geperst. Dit is topklasse en de meest zuivere olijfolie! het bevat veel vitaminen en mineralen.

Om extra virgen te mogen heten, moet de olie aan strenge normen voldoen, met als belangrijkste criterium dat de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt. Ter vergelijking: olijven die gezond aan de boom hangen, hebben een oliezuur-percentage dat lager is dan 0,5 procent.
Extra virgen olijfolie is de hoogste kwaliteit olijfolie, het is een ongeraffineerde olie en heeft een lage zuurgraad, veel smaak en bevat veel vitaminen en mineralen. Deze olie is niet behandeld met chemicaliën of warmte bij de persing. Puur natuur dus. De kleur is goud-groen en de geur is onmiskenbaar de smaak is zacht, fruitig en peperachtig.

Virgen Olijfolie
"Virgen" olijfolie is het jongere zusje van de ‘extra virgen’- variant. Deze olie heeft een tweede persing ondergaan. De smaak is iets minder, maar nog steeds lekker. Behoort ook tot de ongeraffineerde-familie. Bij de bereiding van ‘virgen’ olijfolie worden eveneens geen chemicaliën of warmte gebruikt. Het persingsproces is echter iets minder strikt gereguleerd als dan bij ‘extra virgen’ olijfolie. Het grootste verschil tussen beiden is dat ‘virgen’ olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en ‘extra virgen’ een van maximaal 1%.

Gewone Olijfolie
Gewone olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie. Het is behandeld met warmte en/of chemicaliën tijdens de persing en de zuurgraad ligt tussen de 3-4% en is dus minder duur dan ‘extra virgen’ olijfolie en ‘virgen’ olijfolie. Deze olie heeft weinig smaak en vrijwel geen kleur en is daarom minder geschikt als smaakmaker in de salade bijvoorbeeld, maar juist weer heel geschikt om groente, vis en vlees in te bakken. Frituren in olijfolie moet je niet doen. Het rookpunt ligt iets hoger dan bij de ongeraffineerde olijfoliën en heeft weinig smaak en vrijwel geen kleur.

Wat is het verschil tussen gefilterde en ongefilterde olijfolie?
Het verschil tussen gefilterde olijfolie en ongefilterde is dat bij ongefilterd vaste rondzwevende deeltjes en kleine hoeveelheden water afkomstig van de olijven bevat. Een van de voordelen van ongefilterde olie en de troebelheid is dat je er zeker van kan zijn dat de olie vers en geperst is tijdens de laatste olijfoogst de nieuwe oogst dus.

Dit komt omdat ongefilterde olie op natuurlijke wijze bezinkt. Dit proces duurt tussen vier en tien maanden (er is geen exact gemiddelde, aangezien het afhangt van de temperatuur en soort). Na het bezinken krijgt de ongefilterde olie dezelfde kleur als gefilterde olie.

Daarom wordt aanbevolen de olie zo vers mogelijk te consumeren binnen de twaalf maanden na de botteling!

Gewone olijfolie wordt vaak verkocht als extra virgen of virgen olijfolie

Proef eerst voordat je koopt!!
Controleer op geur en kleur