OLIJFOLIE

EXTRA VIRGEN
100% Biologisch & Traditioneel

Kwaliteit & smaak

Het verzorgen van de olijfbomen gebeurt het hele jaar door, snoeien, voldoende water, zonuren en de boom schoon houden zijn essentiële elementen. Al deze ingrediënten hebben invloed op het groeiresultaat van de olijven en de smaak. Regenval is schaars, we besteden dan ook veel aandacht aan het onkruid wieden, water geven maar ook het snoei proces na de oogst wat ervoor zorgt dat de takken weer meer zonlicht kunnen vangen en de groei van nieuwe takken stimuleert.

Het warme mediterraanse klimaat en de Middellandse zee zijn erg belangrijk voor de productiviteit, want de bomen hebben warmte nodig om te kunnen groeien en kou om vruchten te kunnen dragen. De smaak is afhankelijk van de groei, periode van plukken en de persing. Alleen de beste olijven worden gebruikt om Labbari extra virgen olijfolie te maken. De olijven hebben geen beschadigingen en zijn niet te rijp.


Familie olijfboomgaard

De olijfbomen op onze familie olijfboomgaard zijn meer dan honderd jaar oud. Dit bepaald ook zeer zeker de bijzondere smaak. De bloei start in het voorjaar en van april tot en met mei vormt zich een prachtige bloesem. In Juni beginnen de bloemen uit te groeien tot vruchten (olijven). De olijven veranderen vervolgens van kleur: van fel groen naar zacht groen wat wijst op dat het rijpingsproces begonnen is.

In november wordt het oogst proces in gang gezet en worden alleen de beste olijven (groen, groen/paars, paars) met de hand geplukt, gesorteerd en gewassen en binnen 24uur na het plukken koud geperst onder tot Extra Virgen Olijfolie. Het verzorgen van onze olijfboomgaard doen we met zorg en gedrevenheid!


Zuurtegraad Labbari olijfolie

Bij Olijfolie spreek je over zuurtegraad en niet over pH-waarde. Echte biologische Extra Virgen Olijfolie moet een zuurtegraad hebben onder de 0.8 procent.

Labbari Olijfolie heeft een zuurtegraad van 0.1 tot 0.3. De zuurtegraad loopt op wanneer er tussen het plukken en persen te veel tijd zit. De olijf gaat dan fermenteren waarbij de zuurgraad dus hoger wordt en dat wil je niet want dat heeft weer effect op de smaak en kwaliteit.