OLIJFOLIE

EXTRA VIRGEN
100% Biologisch & Natuurlijk

Heerlijke voorgerechten!

Aioli:
stamp (persen mag ook) 3 knoflook teentjes en 1 dooier van een ei fijn in een vijzel. Voeg heel langzaam en al roerend 250ml olijfolie toe tot het de gewenste dikte heeft. Breng het geheel op smaak met het sap van een halve citroen, wat zout en zwarte peper. Lekker bij koude vleesgerechten, pasta salades of brood.
Extra virgen olijfolie dip:
Vers gebakken ciabatta of desem.

Ingrediënten:
- ¼ theelepel fijn gesneden basilicum
- ¼ theelepel zeezout
- ¼ theelepel zwarte peper (vers gemalen)
- 1 knoflookteentje (fijngehakt)
- 6 eetlepels extra virgen olijfolie

Instructies:
Breng de basilicum, zwarte peper, knoflook en zeezout samen in een kom en roer het goed. Breng de mix over naar een kleine kom en giet de olijfolie over de kruidenmix. Laat alles nu even 10min intrekken.

Serveer met warm brood
👌🏽
Stacks Image 33

Groene pesto:
Pureer de 150ml verse basilicum, 4 eetlepels pijnboompitten en 4 teentjes knoflook in een keukenmachine. Voeg steeds een deel van de 100gr parmezaanse kaas toe tijdens het mengen. Voeg daarna beetje voor beetje de olijfolie toe tot de gewenste dikte. Voor knoflook liefhebbers mag je er 6 knoflook teentjes van maken.
Bruschetta 2 personen:
Volgens traditioneel Italiaans recept
Om je vingers bij af te likken!

Ingrediënten
Chiabatta in de oven gebakken (6 sneden 1cm dik)
200 gram rijpe cherrytomaatjes
2 teentjes knoflook
2 el vers gesneden basilicum
3 el labbari olijfolie extra virgen
1 el balsamico azijn wit (zoet en zuur)
Snufje zwarte peper
Snufje zeezout

Instructies
- Smeer het brood in met olijfolie en rooster dit kort in een koekenpan of gebruik de oven. Hiervoor stop je het brood 4 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
- Snijd ondertussen de tomaatjes in 8 stukjes en doe dit in een kom.
- Pel de knoflook en snijd deze en de basilicum fijn en voeg dit samen met de overige olijfolie toe aan de tomaatjes in de kom.
- Mix de ingrediënten goed door elkaar. Voeg een eetlepel witte balsamico toe naar smaak en proef! voeg een snufje zeezout en een snufje zwarte peper toe.
- Als je dit gedaan hebt, kun je het brood beleggen met de tomaat-basilicum mix en naar smaak garneren met zwarte peper en besprenkelen met olijfolie. Vergeet niet eerst te proeven misschien is de smaak al goed genoeg namelijk.
Stacks Image 39


Vlees

Leg de Kogelbiefstuk, Rib-eye, Ossenhaas, Entrecote of T-bone in een laag met Extra Virgen Olijfolie vermengd met 1 of 2 gekneusde teentjes knoflook, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 2 takjes rozemarijn, zeezout en zwarte peper naar smaak. Laat 30 min intrekken op kamer temperatuur. Op de grillplaat of barbecue.

Biefstukspies met rozemarijn

Recept volgt…
Stacks Image 57

Vis

Reuzengarnalen of gamba's:
Besprenkel de gepelde garnalen met olijfolie en bestrooi met zeezout en zwarte peper. Voeg een teentje knoflook en wat gesneden peterselie toe. Vergeet niet de darmkanaal te verwijderen en het staartje eraan te laten. Gril de garnalen een paar minuten op middelhoog vuur in een grillpan tot de kleur roze. Vergeet niet om te keren. Pers er citroensap over en draai de garnalen nog een keer.

Serveer op een bord met wat basilicum blaadjes op de garnalen.

Stacks Image 45

Zalm (rauw):
Bestrooi de verse zalm (stuk van 200gr) met 1 eetlepel zout, 2 eetlepels suiker en dun gesneden uien ringen. Voeg wat gemalen zwarte peper toe en 2 takjes koriander. Meng de olijfolie met balsamico giet dit over het geheel. Afdekken met plastic folie en 24 uur in laten trekken. Snijd de zalm in fijne plakken en serveer met de overgebleven marinade erover.
Zalm met tuinkruiden en citroen - serveer met Barilla spaghetti n.5:
2 personen

Ingrediënten:
Zalm moot 300gr
Peterselie - 2 eetlepels vers gesneden
Basilicum - 2 eetlepels vers gesneden
Dille - 1 eetlepel
Citroensap - 1/2 citroen
Olijfolie extra virgen - 2 eetlepels
Snufje zeezout en zwarte peper

Instructies:
Bovenstaande ingrediënten maak je tot een pasta en breng je aan op de zalm moot. 25min in de oven.
Kabeljauw
Tomatensaus en basilicum
2 personen

Ingrediënten:
Kabeljauw 300gr
Citroen - 1/2
Zeezout - 1 theelepel
Paprikapoeder - 1 theelepel
Komijnpoeder - 1 theelepel
Gember - 1 theelepel
Knoflook - 1 teentje
Gele ui - 1
Basilicum - 1 eetlepel
Olijfolie extra virgen - 3 flinke eetlepels
Water - 50 ml
Verse tomatensaus - 100gr
Visbouillon blokje - 1

Instructies:
- Snijd de basilicum, ui en knoflook fijn en doe dit in een kom
- Voeg een eetlepel citroensap, het zout de paprikapoeder, komijnpoeder, gember toe en meng alle ingrediënten samen tot een geheel
- Voeg de 3 eetlepels olijfolie extra virgen toe
- Marineer de kabeljauw met deze vers gemaakte mix van ingrediënten
- Verhit een klontje boter in de pan en bak de kabeljauw 2 min op elke zijde
- Voeg de verse tomatensaus toe en visboulion
- Laat 15min op laag vuur met deksel
- Voeg zout toe naar smaak
- Serveer met pasta tagliatelle of rijst en een frisse salade
Stacks Image 51

Zoete aardappel frietjes

Zoete aardappel 1kg
Uienpoeder - 2 theelepels
Knoflookpoeder - 2 theelepels
Gerookte paprikapoeder - 2 theelepels

Olijfolie extra virgen - 3 flinke eetlepels

Instructies:
Verwarm de oven voor op 230 °C. Schil de zoete aardappelen, snijd in dikke frites en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het uienpoeder, knoflookpoeder, gerookte-paprikapoeder en eventueel zout. Besprenkel met de olijfolie en schep om, zodat alles gelijkmatig is verdeeld. Bak de frites in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar. Schep elke 10 min. de frietjes even om.
Stacks Image 55