OLIJFOLIE

EXTRA VIRGEN
100% Biologisch & Traditioneel

Toepassing
koud en warm

Gebruik extra virgen olijfolie als dressing op salades en op gerechten. Als hoofd ingredient voor pesto, diverse sauzen en marinade voor vlees/kip/vis. Varieer en ontdek de lekkerste combinaties of geniet puur van de kwaliteit en fluwele smaak.

Wil je je gasten en jezelf echt verwennen? zet een kom met olijfolie op tafel, samen met wat versgemalen zeezout en fijn gemalen peper en vers gebakken- of geroosterd brood en dippen maar!!

Extra virgen olijfolie dip:
Vers gebakken ciabatta of desem.

Ingrediënten:
- ¼ theelepel fijn gesneden basilicum
- ¼ theelepel zeezout
- ¼ theelepel zwarte peper (vers gemalen)
- 1 knoflookteentje (fijngehakt)
- 6 eetlepels extra virgen olijfolie

Instructies:
Breng de basilicum, zwarte peper, knoflook en zeezout samen in een kom en roer het goed. Breng de mix over naar een kleine kom en giet de olijfolie over de kruidenmix. Laat alles nu even 10min intrekken. Serveer met warm brood πŸ‘ŒπŸ½
Link naar gerecht:
https://www.instagram.com/p/CCvy1ahjZjA/
Bruschetta 2 personen:
Volgens traditioneel Italiaans recept
Om je vingers bij af te likken!

Ingrediënten
Chiabatta in de oven gebakken (6 sneden 1cm dik)
200 gram rijpe cherrytomaatjes
2 teentjes knoflook
2 el vers gesneden basilicum
3 el labbari olijfolie extra virgen
1 el balsamico azijn wit (zoet en zuur)
Snufje zwarte peper
Snufje zeezout

Instructies
- Smeer het brood in met olijfolie en rooster dit kort in een koekenpan of gebruik de oven. Hiervoor stop je het brood 4 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
- Snijd ondertussen de tomaatjes in 8 stukjes en doe dit in een kom.
- Pel de knoflook en snijd deze en de basilicum fijn en voeg dit samen met de overige olijfolie toe aan de tomaatjes in de kom.
- Mix de ingrediënten goed door elkaar. Voeg een eetlepel witte balsamico toe naar smaak en proef! voeg een snufje zeezout en een snufje zwarte peper toe.
- Als je dit gedaan hebt, kun je het brood beleggen met de tomaat-basilicum mix en naar smaak garneren met zwarte peper en besprenkelen met olijfolie. Vergeet niet eerst te proeven misschien is de smaak al goed genoeg namelijk.
Link naar gerecht:
https://www.instagram.com/p/CCjOW_kDMxB/


Sauzen

Keukenklassieker – Champignonroomsaus

Ingrediënten (voor 4 personen)
  • 250 ml slagroom
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 400gr champignons
  • 1 flinke el bloem
  • Bosje platte peterselie
  • Olie om in te bakken
  • Zout en peper

Instructies:
Verhit de koekenpan of sauspan met wat olijfolie en fruit hierin het sjalotje en de knoflook tot ze zacht maar niet gekleurd zijn.

Snijd ondertussen de champignons in plakken en voeg toe aan het sjalotje. Breng op smaak met peper en zout.

Bak op hoog vuur verder, totdat de champignons zacht zijn. Voeg nog wat extra olie toe en doe de bloem erbij. Zet het vuur wat zachter en bak nog enkele minuten verder om de bloem te laten garen. Blus dan af met de bouillon en slagroom.

Laat inkoken tot de gewenste sausdikte.

Was de peterselie, dep droog met een theedoek en hak fijn. Voeg op het laatste moment 1-2 eetlepels peterselie toe aan de saus en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!


Link naar gerecht:
https://www.instagram.com/p/CKtJO5DltJA/


Dressing

Het lekkerste recept voor vinaigrette!!

Ingrediënten:
2eetlepels azijn
snufje zout
6 eetlepels Labbari olijfolie
1 theelepel mosterd
1 eetlepel honing
snufje peper


Vlees

Leg de Kogelbiefstuk, Rib-eye, Ossenhaas, Entrecote of T-bone in een laag met Extra Virgen Olijfolie vermengd met 1 of 2 gekneusde teentjes knoflook, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 2 takjes rozemarijn, zeezout en zwarte peper naar smaak. Laat 30 min intrekken op kamer temperatuur. Op de grillplaat of barbecue.
Link naar gerecht:
https://www.instagram.com/p/CCWZrm_hyGI/


Lamsspies tradtioneel gemarineerd
Link naar gerecht:
https://www.instagram.com/p/CDYqzcCjvUu/


Kip

Griekse kip gyros met Griekse tzatziki knoflooksaus
Gyros is een traditioneel Grieks gerecht daar hoort Griekse tzatziki knoflooksaus bij :)
Voor 2 personen

Ingrediënten:
Kip marineren
  • 2 teentjes knoflook
  • 1  rode ui
  • 1  citroen
  • 0.5 bos oregano (of 2 theelepels gedroogde oregano)
  • 0.5 bos tijm (of 2 theelepels gedroogde tijm)
  • 0.5 bos koriander (of 1 theelepel gedroogde koriander)
  • 500kg kippendijen
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 100 g Griekse yoghurt

  • Vulling
  • 2  vlees tomaten (in schijven en halve plakjes)
  • 0.5 bos bladpeterselie
  • 1  rode ui
  • Ijsbergsla

  • Tzatziki
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 bos munt
  • 0.5 bos dille
  • 1  komkommer
  • 500 g Griekse yoghurt

  • Instructies:

    Kip marineren
    Pel en snijd de knoflook en ui fijn.
    Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Pluk de oregano, tijm en koriander en hak fijn.

    Meng de kippendijen met de kruiden, een flinke scheut olijfolie extra virgen, sap en rasp van de citroen, rodewijn azijn en de Griekse yoghurt en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en als extra snufje gemalen Chili peper
    🌢

    Dek af met plasticfolie en laat 2-4 uur marineren in de koelkast. Haal de kip 30 minuten voor het grillen uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarmd de grillpan voor en gril de kip 6 minuten. Leg ze in een ovenschaal en bak circa 15 minuten in de oven. Snijd de kip in stukjes.

    Tzatziki
    Pel en pers de knoflook uit.
    Snijd de munt en de dille fijn.
    Rasp een komkommer op een theedoek en druk er boven de wasbak zoveel mogelijk vocht uit.
    Roer de komkommer, knoflook, dille en munt door de yoghurt.
    Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

    Vulling

    Snijd de tomaten in plakjes.
    Snij de bladpeterselie fijn.
    Pel en snijd de ui is superdunne ringen.

    Serveren

    Vul het flatbread met kip, tomaat, ui, tzatziki en bestrooi met de peterselie.
    Rol het flatbread dicht en wikkel er bakpapier omheen.

    Link naar gerecht:
    https://www.instagram.com/p/CKjafjcFQQ5/


    Vis

    ZALM DILLE & MOSTERD UIT DE OVEN
    Asperges, aardappeltjes uit de oven of heerlijk met een salade of pasta!

    Ingrediënten:
    4 personen
    500 gram verse zalm

    Mengen:
    1 halve citroen in hele dunne plakjes + sap en rasp van een halve citroen
    2 tl mosterd (mild)
    1 tl honing
    2 el olie
    2 el dille fijngesneden, en een paar takjes om te garneren
    Theelepel zout
    Halve theelepel peper

    Bereiding:
    Verhit de oven voor op 180C.
    Spoel de zalm af en dep droog.
    Meng in een kommetje de sap en rasp van de halve citroen met de honing, mosterd, olie, zout en peper en fijn gesneden dille. Wrijf de zalm er mee in en leg in een ovenschaal. Verdeel de dunne plakjes citroen over de zalm.
    Gaar de zalm ca. 15 min in de oven (zeker niet te lang). Garneer met de verse takjes dille.

    Link naar gerecht:
    https://www.instagram.com/p/CJ4D8MXFRal
    Cozze gratinate alla Pugliese πŸ˜‹
    (Gegratineerde mosselen Italiaans recept Puglia)

    Link naar gerecht:
    https://www.instagram.com/p/CDo00Xzj5uB/


    Reuzengarnalen of gamba's:
    Besprenkel de gepelde garnalen met olijfolie en bestrooi met zeezout en zwarte peper. Voeg een teentje knoflook en wat gesneden peterselie toe. Vergeet niet de darmkanaal te verwijderen en het staartje eraan te laten. Gril de garnalen een paar minuten op middelhoog vuur in een grillpan tot de kleur roze. Vergeet niet om te keren. Pers er citroensap over en draai de garnalen nog een keer. Serveer op een bord met wat basilicum blaadjes op de garnalen.
    Link naar gerecht:
    https://www.instagram.com/p/CCRD9j7D7Sv/


    Gamba's piri piri 🌢🌢🌢
    Link naar gerecht:
    https://www.instagram.com/p/CDiw3sGDXcB/
    Kabeljauw
    Tomatensaus en basilicum
    2 personen

    Ingrediënten:
    Kabeljauw 300gr
    Citroen - 1/2
    Zeezout - 1 theelepel
    Paprikapoeder - 1 theelepel
    Komijnpoeder - 1 theelepel
    Gember - 1 theelepel
    Knoflook - 1 teentje
    Gele ui - 1
    Basilicum - 1 eetlepel
    Olijfolie extra virgen - 3 flinke eetlepels
    Water - 50 ml
    Verse tomatensaus - 100gr
    Visbouillon blokje - 1

    Instructies:
    - Snijd de basilicum, ui en knoflook fijn en doe dit in een kom
    - Voeg een eetlepel citroensap, het zout de paprikapoeder, komijnpoeder, gember toe en meng alle ingrediënten samen tot een geheel
    - Voeg de 3 eetlepels olijfolie extra virgen toe
    - Marineer de kabeljauw met deze vers gemaakte mix van ingrediënten
    - Verhit een klontje boter in de pan en bak de kabeljauw 2 min op elke zijde
    - Voeg de verse tomatensaus toe en visboulion
    - Laat 15min op laag vuur met deksel
    - Voeg zout toe naar smaak
    - Serveer met pasta tagliatelle of rijst en een frisse salade
    Link naar gerecht:
    https://www.instagram.com/p/CCorHfaDxVf/


    Gegrilde inktvis
    4 personen

    Ingrediënten:
    Inktvis 500gr
    Olijfolie 6 eetlepels
    Citroen 1
    Bladpeterselie 2 eetlepels
    Grof zeezout en peper

    Instructies:
    - Spoel de inktvis met koud water en dep goed droog. Meng 2 el citroensap met 2 el olijfolie en marineer de inktvis. Zet 20 minuten weg op een koele plaats.
    - Gril de inktvis 5 minuutjes met grof zeezout en peper naar smaak.
    - Meng de marinade met de rest van het citroensap en de peterselie. Schenk over de inktvis en serveer met plakjes citroen.

    Link naar gerecht:
    https://www.instagram.com/p/CEe-TEaDJsZ/


    Vegetarisch

    Gebakken aardappels
    2 tot 3 personen

    Klaar zetten!!
  • kilo aardappelen (geschild en in grote dobbelstenen gesneden)
  • 2 el citroensap
  • 1 tl tijm
  • 1 tl basilicum
  • 1/2 tl knoflook
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl zout
  • 1 el olie naar keus

  • Instructie:
    De dobbelsteentjes 4 minuten voorkoken in zout water.

    De oven voorverwarmen op 200 graden met een grote ovenschaal of bakplaat erin zodat die ook voorverwarmd word. 

    De aardappels afgieten en omschudden met de alle overige ingrediënten.

    Als je ze nu overgooit op de ovenschaal of bakplaat moeten ze een beetje sissen, dat is een teken dat ze niet blijven plakken aan de schaal of plaat.

    Verdeel ze goed zodat ze los van elkaar liggen. Schuif ze in de oven en laat ze 40 tot 50 minuten op 200 graden bakken. Ze komen dan mooi goudbruin uit de oven en ze zijn zálig! 
    Verhit de rest van de olijfolie in een pan, voeg de paddenstoelen toe en bak ze regelmatig roerend tot ze zacht zijn. Roer ze door de risotto.
    Roer de mascarpone door de risotto en verdeel deze over voorverwarmde borden. Strooi er bieslook en Parmezaanse kaas over en serveer.

    Link naar gerecht:
    https://www.instagram.com/p/CKHY8BWlbFz/
    Risotto mushrooms Gordon Ramsey
    4 personen vegetarisch

    Klaar zetten!!
    1.5L kipbouillon (2 blokjes)
    3 eetlepels olijfolie
    2 grote sjalotten, fijngesnipperd
    2 teentjes knoflook
    2 stengels lente ui, in dunne plakken
    200 g risottorijst
    1 klein glas droge witte wijn
    1 theelepel gemalen korianderzaad
    100 g oesterzwammen, in plakken
    100 g cantharellen, eekhoorntjesbrood of andere wilde paddenstoelen, in plakken
    2 eetlepels mascarpone of crème fraîche
    1 eetlepel bieslook, gehakt
    2 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt

    Instructie:
    Breng de bouillon in een pan aan de kook en laat hem zachtjes pruttelen.
    Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hoge pan, voeg de knoflook en sjalotten toe en bak ze in 2-3 minuten glazig. Voeg de bleekselderij toe en bak nog 2 minuten.
    Roer de rijst erdoor en bak nog 2 minuten.
    Schenk de wijn erbij en kook tot hij is opgenomen.
    Voeg 1 soeplepel hete bouillon en het korianderzaad toe en kook al roerend tot het vocht is opgenomen.
    Voeg 1 soeplepel bouillon toe en kook al roerend tot de bouillon is opgenomen.
    Herhaal tot de rijst beetgaar is. De risotto hoort erg vochtig en romig te zijn. Breng hem op smaak met zout en peper.
    Verhit de rest van de olijfolie in een pan, voeg de paddenstoelen toe en bak ze regelmatig roerend tot ze zacht zijn. Roer ze door de risotto.
    Roer de mascarpone door de risotto en verdeel deze over voorverwarmde borden. Strooi er bieslook en Parmezaanse kaas over en serveer.

    VARIATIETIP
    'Neem bij gebrek aan cantharellen en andere wilde paddenstoelen een mengsel van kastanjechampignons en oesterzwammen.' - Gordon Ramsay


    Link naar gerecht:
    https://www.instagram.com/p/CKCdR_FFH7n/
    Zoete aardappel frietjes
    Zoete aardappel 1kg
    Uienpoeder - 2 theelepels
    Knoflookpoeder - 2 theelepels
    Gerookte paprikapoeder - 2 theelepels

    Olijfolie extra virgen - 3 flinke eetlepels

    Instructies:
    Verwarm de oven voor op 230 °C. Schil de zoete aardappelen, snijd in dikke frites en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het uienpoeder, knoflookpoeder, gerookte-paprikapoeder en eventueel zout. Besprenkel met de olijfolie en schep om, zodat alles gelijkmatig is verdeeld. Bak de frites in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar. Schep elke 10 min. de frietjes even om.
    Link naar gerecht:
    https://www.instagram.com/p/CCeNnLojXVZ/

    Aubergine op de grill πŸ†
    4 personen

    2 aubergines
    1 citroen
    4 flinke eetlepels extra vergen olijfolie
    1 eetlepel gedroogde oregano
    5 takjes blad peterselie
    snufje zout en peper naar smaak


    Instructies:
    Verwijder de kroon van de aubergines en snijd de aubergines in plakken van 1cm.
    Pers de citroen uit en meng het citroensap met 3/4 van de olie. Voeg de gedroogde oregano toe. Bestrijk de aubergine plakken aan beide kanten met dit mengsel.
    Gril de aubergine aan beide kanten ongeveer 3/4 min.

    Leg op een schaal.
    Pluk de blaadjes van de peterselie en snijd fijn. Strooi over de aubergine. Besprenkel met de rest van de olie en breng op smaak met peper en zout.
    Link naar gerecht:
    https://www.instagram.com/p/CDoADTDjPqk/